EGER WINE MEETUP
EGER, BOR, TALÁLKOZÁS
Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 2023-ban újította meg a több mint húsz éves múltra visszatekintő szőlészettel, borászattal, birtokvezetéssel foglalkozó szakembereknek szóló, éves konferenciánkat. 2025-ben ismét megrendezésre kerül az Eger Wine Meetup.
Előadónak a szőlőtermesztés és a bortermelés, illetve a borpiac szakértőit hívtuk meg, akik sikertörténetet írtak pincészetükkel vagy specialistának számítanak saját szakterületükön. Azt gondoljuk, hogy az ő történetük inspirációt, a tudásuk pedig támpontot adhat a pincészetek vezetőinek, akik minden nap a fejlődés és a továbblépés lehetőségeit kutatják.
Jövőbe néző borászati vezetőket várunk
Hiszünk abban, hogy olyan világban élünk, amelyben elengedhetetlen az élethosszig tartó, folyamatos tanulás.
A konferencia egyetemi házigazdájaként gondolkodásunkat és napi működésünket alapvetően meghatározza a tudásgyűjtés és a tudásátadás.
Ha ehhez hozzászámítjuk azt is, hogy az Egri borvidék központjában működünk, szőlész-borász képzést folytatunk és kutatási programjainkkal támogatjuk
a szőlészek, borászok munkáját, fontos lehetőségnek érezzük szakmai konferencia formájában is biztosítani a lehetőséget a hazai borászatok
vezetőinek a fejlődésre.
2025
Az Eger Wine Meetup elnevezés egyszerre jelképezi a személyes találkozások fontosságát, valamint a hangsúlyos nemzetközi kitekintést az új információk, szemléletmódok hazai gyakorlatba történő integrálása területén.
A két napos konferencia témái olyan aktualitásokat ölel fel, amelyeket kiemelt szakmai érdeklődés kísér. Nemzetközi előadások keretében több külföldi vezető kutató számol be munkájáról a klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatásairól, a rezisztencia nemesítésről, amely megoldásokat kínál a kihívásokra.
A szőlő tőkebetegségek kezelésének aktuális lehetőségeiről is hallhatunk előadást, de borászati technológia kutatások és gyakorlati megismergetésük is a fejlődés lehetőségeit kínálja a részvevőknek. Hazai és nemzetközi jó gyakorlatokon keresztül birtoképítés és közösségi bormarketing témák adnak inspirációt a hallgatóságnak. Helyszínt és teret biztosítva a nemzetközi és hazai tudományos és üzleti kapcsolat teremtésre és építésre.
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
A csaknem 250 éves múlttal rendelkező egyetemünk a hazai felsőoktatás meghatározó, dinamikusan fejlődő intézménye, mely Egerben és Jászberényben öt karon piacképes képzéskínálattal, egyedi ösztöndíj-lehetőségekkel, családias hangulattal várja a hallgatókat. Valljuk, hogy az intézmény jövőjének kulcsa a több évszázados hagyományok értékeinek megőrzése mellett a gazdasági-társadalmi kihívásokra való megfelelő válaszok megadásában rejlik. Oktatási és kutatási tevékenységünk az egyetem nagymúltú tradíciójára épül, ugyanakkor modern szemléletű és számos innovatív elemet is tartalmaz.
A szőlészet-borászat tématerületét átfogó, nemzetközileg elismert kutatásaink hatékonyan szolgálják a fenntartható gazdálkodást a teljes Kárpát-medencében. Egyetemünk erre az innovációs tevékenységre építve kínál sokrétű szolgáltatást partnereinek. Kiemelten fontos, hogy az ágazati szereplőkkel összhangban, velük párbeszédet folytatva, szőlészeket, borászokat foglalkoztató aktuális kérdésekre adjon válaszokat az az egri szőlő-bor kutatás-fejlesztési kiválósági központ, amely a minőségi publikációk számát tekintve a legeredményesebbnek számít hazánkban. A régió szakmai szereplőivel közösen folytatott innovatív gondolkodás beépül a jövő borászainak képzésébe, a gyakorlatorientált egri oktatásba.
Szakmai partner – Egri Borvidék Hegyközségi Tanács
A ma dolgozó egri borászok számára az Egri Bikavér a kiindulópontot jelenti, hiszen a legismertebb, hosszú történelmi múlttal rendelkező egri bortípusként a borvidék meghatározásának alapja. Egyre több pincészet számára ugyanakkor a legfontosabb bor, mert ebben a borban látják jövőjüket.