„A korábbi években bevált gyakorlatnak megfelelően 2025-ben is kiemelt tematikák mentén készítettük elő az Eger Wine Meetupot. Egyetemként számunkra egyértelmű a kutatások szerepe és fontossága, tudjuk, hogy az ágazatnak szüksége van az ebből származó innovációra, az új lehetőségek felfedezésére és megközelítések azonosítására. Épp ezért idén kiemelten kezeljük ezt a témát, és az évek óta népszerűnek számító borpiaci kérdések mellé a kutatás és az innováció témakörét emeltük be a konferencia programjába” – foglalta össze a meetup koncepcióját dr. Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem általános rektorhelyettese.
A konferencia kutatásról és innovációról szóló programegységének előadásai természetesen olyan témákat fednek le, amelyek a szőlészek és a borászok aktuális érdeklődésének középpontjában állnak. A legfontosabb toszkán borvidékek közelében működő Firenzei Egyetemről prof. Laura Mugnai érkezik Egerbe, hogy a szőlőtőke-betegségek elleni védekezés lehetőségeiről adjon információkat a jelenlévőknek. MSc. Antonio Graca a legnagyobb portugál tulajdonú borászati cég, a Portugálián kívül Spanyolországban, Dél-Amerikában és Új-Zélandon is működő Sogrape kutatási igazgatója a modern szőlészet-borászat legújabb ágazati innovációs igényeit, trendjeit és jó gyakorlatait osztja meg. Prof. Paolo Antoniali pedig az olasz bortermelés számára kiemelten fontos tartományban, Vicenza-ban vezet egy élesztőkkel kapcsolatos kutatási és fejlesztési projektekre specializált céget, és a meetupon az éghajlati átalakulások hatásának tudatos élesztőválasztással történő kompenzálásának témakörét fogja körbejárni.
Napjainkban a borászati vállalkozások sikeres működésének egyre fontosabb részét képezi a változó piaci viszonyokhoz történő alkalmazkodás. Ebben komoly segítséget jelenthet a hazai és a nemzetközi sikertörténetek megismerése révén szerzett inspiráció. Az idei meetupon elemzésre kerül a hazai borászok elé gyakran állított osztrák példa, ehhez hozzájárul Andi Kollwentz, a Weingut Kollwentz tulajdonosa és borásza, aki azt mutatja be, hogyan jutott el a ’60-as években édes tömegbor termelésével foglalkozó régió a burgenlandi borcsodáig. Emellett a konferencia színpadán üdvözölhetjük Hannes Weningert, aki Ausztriát a klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatása szempontjából vizsgálja meg.
Hazai jó példaként pedig Illés Tamás marketing- és kereskedelmi vezetőnek köszönhetően a Pannonhalmi Főapátság pincészetének fejlődéstörténetét ismerhetjük meg, a pincészetét, amelynek főborásza decemberben vehette át az Év Bortermelője elismerést.
A szervezők továbbra is kiemelt értékként kezelik a személyes találkozás élményét, ezért a konferencia szüneteiben kialakuló beszélgetések folytatására péntek estére ismét Bring Your Own Bottle – azaz hozd el a saját borod – kóstolóestet szerveznek, ahol a résztvevők a boraikon keresztül is képet nyújthatnak magukról.