Előadóink

Prof. Laura Mugnai
DAGRI, Firenzei Egyetem - A növénypatológia professzora
A szőlőtőke betegségei: kihívás, amire meg kell felelni!
Laura Mugnai kutatásai elsősorban a szőlő tőkebetegségeinek -különös tekintettel az Esca betegségkomplexre- járványtanára és kezelésére, valamint a szőlő fenntartható növényvédelmére koncentrálnak, európai együttműködések keretében. Társalapítója a Nemzetközi Szőlő Tőkebetegségek Tanácsának, alelnöke a Nemzetközi Növénykórtani Társaságnak és társ-főszerkesztője a Phytopathologia Mediterranea folyóiratnak.

Antonio Graça
SOGRAPE - KUTATÁSI ÉS FEJLESZTÉSI VEZETŐ
Innováció a szőlészetben és borászatban: A zöld forradalomtól a zöld decentralizációig
Antonio Graça a Sogrape Vinhos SA kutatási és fejlesztési vezetője. Az UTAD-n szerzett borászati MSc diplomát, korábban borászként és borszakértőként dolgozott. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) fenntartható fejlődéssel és éghajlatváltozással foglalkozó szakértői csoportjának tudományos titkára.

Andi Kollwentz
Weingut Kollwentz - Römerhof GmbH - Tulajdonos és borász
Burgenland - az ömlesztett bortól a prémium borok felé vezető út
Ez teszi a borászok tekintélyét: akár rossz évjáratról, akár csodálatos évjáratról van szó, a Kollwentz pincészetre mindig lehet számítani. A Kollwentz´ következetes és kitartó teljesítménye már évtizedek óta tart. Nem számít, hogy milyen témában! Andi Kollwentz a tízpróbázó az osztrák borászok között, különböző szakterületek szakértőjeként száraz, vörös és édes boroknál egyaránt magas szintet ér el.

Illés Tamás
Pannonhalmi Főapátság pincészete - marketing- és kereskedelmi vezető
Hagyományőrzés és innováció a Pannonhalmi Főapátság pincészeténél
Középiskolai kéttannyelvű tanulmányait követően idegenforgalmi és vendéglátóipari szakon vett részt főiskolai oktatásban Budapesten, majd Pécsett szerzett mesterfokozatú diplomát közgazdászként. A Pannonhalmi Főapátság kötelékébe a monostor ezredfordulós turisztikai fejlesztései nyomán került 2004-ben, három évvel később pedig az apátsági pincészet marketing- és kereskedelmi vezetőjeként került meghatározásra munkaterületének fókusza.

Horkay András
CEWI – VEZETŐ
Kerekasztal beszélgetés- Középpontban az Egri Bikavér
Horkay András DipWSET nemzetközi borakadémikus, WSET okleveles borismereti oktató, a CEWI (Central European Wine Institute) társalapítója, vezetője. 2010 óta népszerűsíti a magyar borokat és borvidékeket, itthon és külföldön egyaránt. 2013 és 2018 között az Országos Borszakértői Bizottság elnöki tisztségét töltötte be, a Villányi borvidék tanácsadója 2016 óta, 2020 és 2022 között a Mátrai borvidék tanácsadója is volt. 2019-ben a Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díjjal tüntette ki oktatói kategóriában. 2022 óta a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a turizmus-vendéglátás szakon oktató.

Farkas Gedeon
Varsányi Pincészet - ügyvezető
Kerekasztal beszélgetés- Középpontban az Egri Bikavér
Farkas Gedeon a Varsányi Pincészet ügyvezető igazgatója, szőlész-borász szakmérnök. Érden nőtt fel, nyolctagú testvérközösség részeként. A budafoki Soós István borászati középiskolát követően a kertészeti egyetemen diplomát, majd kereskedelmi és vezetési tapasztalatokat szerzett. Célja, hogy a családi pincészetet prémium borászatként Magyarország top borászatai közé emelje.

Hannes Weninger
Erbslöh Austria GmbH - ügyvezető igazgató
A klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatásai Ausztriában
Az éghajlatváltozás már jó ideje foglalkoztat bennünket, gazdaságunkat, politikánkat és társadalmunkat. Ezek a változások a szőlőtermesztésünkre és a mikrobiológiára is hatással vannak.
Előadásomban az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre valamint a szőlő minőségére gyakorolt hatását mutatom be Ausztria példáján keresztül. A szőlő paramétereinek változása minden évben új kihívások elé állítja a borászt. A szüreti időpont meghatározásának alapját a szüreti érettség, a tannintartalom és a gyümölcsök közötti különbség képezi. Az "éghajlatváltozás" és az időjárási szélsőségek miatt ezek a döntések egyre nehezebbé válnak a bortermelők számára. A hőmérsékleti szélsőségek azonban a mikrobiológiára is nagy hatással vannak. Ez a szőlőültetvényben kezdődik és az erjedés során ér véget. A borásznak szánt technológiák és segítségek kiemelésre kerülnek annak érdekében, hogy ezt a helyzetet optimálisan befolyásolni lehessen, és a borfogyasztók számára egyenletes minőséget lehessen előállítani.

Héjja Csaba
MBH Bank - Agrár- és Élelmiszeripari Üzletági stratégiai elemző
Tőke, hatékonyság, felemelkedés – A magyar borágazat jelene és jövője
Héjja Csaba agrárközgazdász, közgazdász, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője. Agrárközgazdász alapdiplomáját a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán, közgazdász mesterdiplomáját a Budapesti Gazdasági Egyetem pénzügy mesterszakán szerezte vállalati pénzügyek szakirányon. Az ő gondozásában készül a bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága által negyedévente közzétett, és a magyar piacon egyedülálló MBH AgrárTrend Index, de a vállalati és makroszintű elemzésekben is magabiztos. Szakterületei közé tartozik a magyar és a nemzetközi borászat gazdasági környezete és finanszírozása, valamint a hazai és a nemzetközi élelmiszerár-transzmisszió, beleértve a borok árának változását is. A magyar mellett komoly rálátással bír a nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokra is.

Petrény Attila
Egri Borműhely - alapító tag
Tegyük naggyá az Egri Bikavért
Az Bikavér, Egri Borvidék zászlóshajójának elkötelezettje. Hitvallása szerint a borokban az igazi értékteremtő az IDŐ. Családi borászatában a hosszan érlelt és hosszú élettartamú borok, mint az egri terroir-ok ezen képességének megtestesítői dominálnak. Vallja, hogy a termőterület és annak közösségi márkáinak piaci megítélése befolyásolja az egyes borászatok saját márkáinak sikerét - ez közösségi aktivitásának indíttatása.

Dr. Mezőfi László
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - projektvezető kutató
A vetett sorköztakarók növényegészségügyi aspektusai
Kutatómunkája során főként agrárentomológiával, az integrált- és ökológiai növényvédelem aktuális kérdéseivel, valamint gyümölcsültetvények ízeltlábú-együtteseinek ökológiájával foglalkozik. Jelenleg főleg szőlőültetvényekben vizsgálja a vetett sorköztakaró növényzet ökoszisztéma szolgáltatásokra, illetve az ültetvények ízeltlábú-együtteseinek összetételére gyakorolt hatásait.

Miglécz Tamás
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - projektvezető kutató
Tapasztalatok a szőlők sorközvetése után, a LIFE VineAdapt projekt 4 éves tapasztalatai
Biológus, növényökológus. Tudományos munkája során a sorköztakarásos vizsgálatok mellett foglalkozott élőhelyrehabilitációval, élőhelykezeléssel és magbankökológiával. Fontosnak tartja olyan fenntarthatóságot célzó agroökológiai jógyakorlatok tesztelését, tökéletesítését és terjesztését, melyekkel a mezőgazdasági művelés egyes káros környezeti hatásai mérsékelhetőek, vagy akár meg is szüntethetőek.

Dr. Paolo Antoniali
ITALIANA BIOTECNOLOGIE Srl
Specifikus élesztőfelhasználás az éghajlatváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására
1989-ben a mezőgazdasági mesterképzés után a holland multinacionális Gist-brocades (jelenleg DSM) élesztő- és alkoholgyárában kezdett dolgozni. Ezzel egyidejűleg folytatta egyetemi tanulmányait mikrobiológia és ipari biokémia szakirányon.
2006-ban egy borászati ágazatban tevékenykedő vállalatnál kezdett el dolgozni projektmenedzserként azzal a céllal, hogy különböző olasz bortermő területekről származó szőlőből természetes élesztőket válogasson ki; létrehozott egy laboratóriumot a hozzá tartozó kísérleti üzemmel együtt, ahol a folyékony és aktív szárított formában történő előállításuk folyik ezen termékeknek.
2012 óta az Italiana Biotecnologie Srl vezérigazgatója, amely az Esseco csoport (Trecate - Olaszország) egyik vállalata, amely az agrár-élelmiszeripari és agráripari alkalmazásokhoz használt élesztőkkel és baktériumokkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési projektekre szakosodott.

Dr. Kun Ágnes
Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Rezisztencia nemesítés a környezettudatosság és fenntarthatóság érdekében
Kertész-növényvédő és precíziós gazdálkodási mérnökként a PTE SZBKI tudományos munkatársaként végzi munkáját. Kutatási témái az innovatív rezisztens szőlőfajták fajtaértékkutatására és azok növényvédelmi kérdéseire terjednek ki. Továbbá célja az integrált - és ökológiai növényvédelem tudományos eredményeinek gyakorlati hasznosítása, valamint a szaporítóanyag termesztés fejlesztése a kiváló biológiai értékű szőlő szaporító alapanyag érdekében.

Szilágyi László
borász, tulajdonos
Birtok és piacépítés közgazdász szemmel
Debrecenben született, első iskoláit is itt végezte, agrár közgazdász, szőlész-borász szakmérnök, sportoló, versenyző típus. 2005 óta foglalkozik borral, ekkor vette át a szülői Gizella Pincét. Hisz abban, hogy a minőség fejlesztése, keresése a titok kulcsa, főleg egy olyan speciális borvidéken mint Tokaj. 2022-ben kezdte meg PHD tanulmányait, ami reményei szerint segít a bor gazdaságtani összefüggéseit mélyebben megérteni és ezt fel tudja majd használni saját vállalkozása építésében valamint segítheti a magyar bor ügyét.

Bukolyi Marcell
BUKOLYI MARCELL ORGANIC WINES - EGER – BORÁSZ
Kerekasztal beszélgetés- Középpontban az Egri Bikavér
Húsz éve foglalkozik borral. Régi álma volt egy családi kisbirtok a Nagy-Eged hegy lábánál, amit társával, Lillával 2016 óta lépésről lépésre sikerült felépíteniük. Kíméletes, tiszta borkészítést képvisel, érett, egészséges szőlőből, adalékanyagok nélkül. Az organikus gazdálkodás elkötelezett híve. Szakmai célja nemzetközi színvonalú terroirborok készítése, melyek hűen tükrözik az Egri borvidékben, valamint a Nagy-Eged-dűlőben rejlő lenyűgöző potenciált. A Junibor Egyesület alapító tagja, az év fiatal borásza (Gál Tibor Emlékdíj, 2014), 10 éve tagja az 50 legjobb Kárpát-medencei borászt tömörítő Borászok Borásza körnek. Borait 15 országba exportálja.

Csutorás Ferenc
A borászat mestere és a kadarka megmentője
Kerekasztal beszélgetés- Középpontban az Egri Bikavér
Munkássága szorosan összefonódik az Egri borvidékkel, ahol szenvedéllyel és szakértelemmel dolgozik, hogy a hagyományos magyar borokat méltó módon képviselje. Munkájával segíti a helyi borászatokat abban, hogy a Bikavér nevét még szélesebb körben ismertté tegyék. Az egyik legfontosabb küldetése, hogy megőrizze és támogassa a magyar borászat egyedülálló szőlőfajtáit.
A kadarka megmentése és az Egri Bikavér jövője iránti elhivatottsága példa arra, hogyan lehet a múlt értékeit a modern borászat szolgálatába állítani.