A legfontosabb toszkán borvidékek közelében működő Firenzei Egyetemről prof. Laura Mugnai érkezik Egerbe, hogy a szőlőtőke-betegségek elleni védekezés lehetőségeiről tájékoztassa az Eger Wine Meetup résztvevőit. Az Esca Európában óriási kihívást jelent, és nincs egyetlen csodaszer, amely semlegesíthetné – erről is kérdeztük a szakembert interjúnkban.

kutatási tevékenységed a szőlő korai tőkeelhalásának kórtanára fókuszál. Miért tartod ezt a témát fontosnak?

Ezeket a betegségeket tekintik számos bortermelő országban a legjelentőebb problémának. A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet is a szőlőtermeszetés “legnagyobb kihívásaként” tekint rájuk. Még ha olyan pusztító betegségek ellen is harcolunk, mint a szőlő “aranyszínű sárgasága” (Flavescence dorée), megtanulhatjuk leküzdeni őket. Azonban a tőkebetegségek problémája annak a módjából fakad, ahogyan a szőlőt műveljük, így esetükben sokkal szélesebb látókörű megközelítést kell alkalmaznunk hogy megoldásokat találjunk.

Mekkora károkat okoz jelenleg az Esca, és milyen jövőt jósolsz a betegséggel kapcsolatban?

Az Esca betegség által okozott károk különösen Európában jelentősek, míg más országokban egyéb kórképek fordulnak elő. Egy a közelmúltban készült, több száz francia szőlőültetvényt érintő felmérés szerint a betegség a vizsgált ültetvények 75%-ban megtalálható volt és a tőkék 4%-át érintette. A legfontosabb szőlőtermelő országokban, a 15 éves ültetvényekben az Esca akár a tőkék 10-15%-át is megfertőzheti, különösen az érzékenyebb fajták esetében. A betegség gyakorisága bizonyos mértékig az ültetvény korával is fokozódik, és általánosan növekvő tendenciát mutatott az utóbbi évszázadban. Ha nem változtatunk azon, ahogyan a szőlőt műveljük, ez a tendencia tovább folytatódhat, amit a klímaváltozás is fokoz, a kórokozók túlélésének és terjedésének elősegítésével.

Miről fogsz beszélni az Eger Wine Meetup hallgatóságának?

Szeretném megmutatni, hogy az Esca csak egyike a szőlő fás részeit fertőző betegségeknek, vagyis számos kórokozót szükséges leküzdenünk, így az a megszokott megközelítés, mely szerint egy kórokozót tekintünk “bűnösnek”, nem működhet. Az Esca egy különleges betegség ami más megközelítést igényel egyéb kórképekhez képest, mint a lisztharmat, vagy a peronoszpóra. Ha a termelőkben ez nem tudatosul, továbbra is egy varázsütésre működő megoldást fognak keresni.

Melyek azok a legfontosabb lépések, amiket javasolsz a termesztőknek a szőlő korai tőkeelhalás előfordulásának csökkentése érdekében?

Az egészséges szaporítóanyag, a szőlő stressztől való megóvása, a legjobb metszési eljárások alkalmazása, valamint minden évben a metszési sebek fertőzés elleni védelméről történő gondoskodás.

Társalapítója vagy a Szőlő Korai Tőkeelhalás Nemzetközi Tanácsának. Mik a szervezet fő céljai?

Hogy létrehozzunk egy a párbeszédet elősegítő fórumot, ahol tapasztalatot cserélhetünk és tanulhatunk egymástól, illetve hogy egységesíthessük az erőfeszítéseinket. Számos nemzetközi együttműködés született ebből és továbbra is egy fontos módja annak hogy megosszuk és megvitassuk a tapasztalatainkat. Ezek a betegségek és különösen az Esca, olyan összetettek, hogy feltétlenül szükséges a különböző területek szakértőinek együttműködése.