Andi Kollwentz egy sokgenerációs burgenlandi pincészetnek a tulajdonosa és borásza. A Weingut Kollwentz a huszadik század második felében komoly szerepet vállalt abban, hogy átalakult a borvidék arculata, hogy az olcsó tömegbortól eljutottak a divatos, prémium borokig. Az Eger Wine Meetupon tartott előadás előtt a történet hátteréről kérdeztük.
Előadásában a burgenlandi borcsodáról fog beszélni. Az első lépést valószínűleg a kiváló minőségű száraz fehérborok megjelenése jelentette. Miért voltak ezek forradalmiak?
Mert addig Burgenlandban félszáraz és édes borok készültek, alacsony savtartalommal és magas alkohollal. Nem mentek jól az ételekhez, és nem voltak igazán jól ihatóak.
Később, amikor a száraz vörösborok hódítottak, akkor a kékfrankos került előtérbe. Mi volt ennek az oka?
Ez volt az uralkodó fajta, és az első erőfeszítések arra irányultak, hogy elegánsabbá és hosszabban érlelhetővé tegyék. Apám volt az első, aki 1981-ben cabernet sauvignont telepített Ausztriában. Ez forradalmi lépésnek számított, és az első években a sajtó ezzel rengeteget foglalkozott. Ebből a figyelemből a kékfrankos is profitált, mert akkoriban még senkinek nem jutott volna eszébe, hogy egy kékfrankost benevezzen egy csúcsminőségű vörösbor-kóstolóra.
Édesapja, Anton Kollwentz, jelentős szerepet játszott Burgenland fejlődésében. A fiaként hogyan látja, melyek voltak a sikerének legfontosabb tényezői?
Apám nagyon következetes volt a munkájában. Lépésről lépésre haladt: alacsonyabb alkohol a borokban, hosszabb héjonáztatás, hosszabb hordós érlelés, új francia hordók beszerzése, almasavbontás, szűrés mellőzése.
Az 1993-as évjárattal vette át a borászati munka irányítását, és 2004 óta a birtok igazgatója. Hogyan látja a szerepét az ötödik Kollwentz borász generáció képviselőjeként?
Én már a kilencedik generációt képviselem, és az ötödik Anton vagyok a sorban. A vörösborok terén az a feladatom, hogy apám nyomdokaiban járva megtaláljam a finomhangoláshoz szükséges megoldásokat. A másik nagy feladatom, hogy a Leithagebirge mészköves talaján termő régi chardonnay fajtának nemzetközi hírnevet szerezzek.
A jövőbe tekintve, milyen kihívások várnak a burgenlandi borászatokra?
Ellenállni a kísértésnek, hogy mindenkinek a kedvére tegyünk, és hogy minden lehetséges stílusban készítsünk borokat.