Miért döntöttetek úgy a Sepp Moser birtokon, hogy áttértek a biodinamikus művelési módra?
Nikolaus Moser a tanulmányai befejezése után több biodinamikus borászatnál volt gyakorlaton, és az ott tapasztalt eredmények hatására döntött úgy, hogy amint az ő irányítása alá kerül a borászat, mindenképpen megpróbálja átállítani biodinamikus művelésre.
Mit gondolsz, melyek a tipikus félreértések ezzel a rendszerrel szemben?
Nagyon sokan még mindig nem tudják elfogadni, hogy a Földet körülvevő bolygók befolyásolják a növények élettani folyamatait, és ha ezeket a hatásokat jól használjuk, például a szőlészetben, pozitív eredményeket érhetünk el a segítségükkel.
Volt olyan személy vagy birtok, aki komolyan inspirált?
A Weinbau Nikolaihof Wachauban. Ez a pince számomra követendő példa, sokszor jártam náluk. Ők Ausztria legrégebbi biodinamikus birtoka. Aki a legnagyobb hatást tette rám, ő pedig Vincent Masson biodinamikus tanácsadó, akinek egy négynapos szemináriumán volt szerencsém részt venni.
Téged mi lepett meg a legjobban az alkalmazása közben?
Az az átalakulás, amin a szőlő keresztülmegy, és hogy egy idő után milyen könnyű megvédeni a különböző betegségektől, szélsőséges körülmények között is.
Milyen eredményeket tapasztalhatnak a szőlészek és borászok, akik biodinamikus keretek között dolgoznak?
Komplexebb ízvilág, kisebb növekedés, ezáltal zártabb szövetek, kevésbé sérülékeny növény, kevesebb zöldmunka. A szőlő teljes átalakulását.
Képek: https://www.sepp-moser.at/