Előadóink
Dr. Mezőfi László
projektvezető kutató - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
A vetett sorköztakarók növényegészségügyi aspektusai
Kutatómunkája során főként agrárentomológiával, az integrált- és ökológiai növényvédelem aktuális kérdéseivel, valamint gyümölcsültetvények ízeltlábú-együtteseinek ökológiájával foglalkozik. Jelenleg főleg szőlőültetvényekben vizsgálja a vetett sorköztakaró növényzet ökoszisztéma szolgáltatásokra, illetve az ültetvények ízeltlábú-együtteseinek összetételére gyakorolt hatásait.
Andi Kollwentz
Burgenland útja a bor világában
-
Hannes Weninger
Erbslöh Austria GmbH - ügyvezető igazgató
A klímaváltozás borkészítésre gyakorolt hatásai Ausztriában
Az éghajlatváltozás már jó ideje foglalkoztat bennünket, gazdaságunkat, politikánkat és társadalmunkat. Ezek a változások a szőlőtermesztésünkre és a mikrobiológiára is hatással vannak.
Előadásomban az éghajlatváltozás szőlőtermesztésre valamint a szőlő minőségére gyakorolt hatását mutatom be Ausztria példáján keresztül. A szőlő paramétereinek változása minden évben új kihívások elé állítja a borászt. A szüreti időpont meghatározásának alapját a szüreti érettség, a tannintartalom és a gyümölcsök közötti különbség képezi. Az "éghajlatváltozás" és az időjárási szélsőségek miatt ezek a döntések egyre nehezebbé válnak a bortermelők számára. A hőmérsékleti szélsőségek azonban a mikrobiológiára is nagy hatással vannak. Ez a szőlőültetvényben kezdődik és az erjedés során ér véget. A borásznak szánt technológiák és segítségek kiemelésre kerülnek annak érdekében, hogy ezt a helyzetet optimálisan befolyásolni lehessen, és a borfogyasztók számára egyenletes minőséget lehessen előállítani.
Prof. Laura Mugnai
A szőlő tőkebetegségek elleni védekezés lehetőségei
-
Rodrigo de Cassas
Globális kihívások a borágazatban
-
Sandro Minella
A Barolo & Barbaresco Akadémia szerepe a borvidéki építkezésben
-
Hollósi Dávid
MBH Bank, Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág – ügyvezető igazgató
21. századi borászat, 21. századi üzlet – Pénzügyi stratégia a világpiaci versenyhez
A vezetésével jött létre és működik az MBH Banknál a magyar bankszektor egyetlen önálló agrár- és élelmiszeripari üzletága, ami kulcsszerepet tölt be a borászat finanszírozásában. Az agrárium iránti elhivatottsága, amellyel pénzügyi szakemberként, agrármérnökként és elemzőként munkáját végzi, kollégái látásmódját is meghatározza. Stratégiai jelentőségűnek tartja az élelmiszer-gazdaságot és az ágazat 21. század kihívásainak megfelelő finanszírozását, beleértve a személyre szabott kiszolgálást. A borvidékekben gazdag Dél-Dunántúlról származik, szívügye a borászat.
Dr. Váczy Kálmán Zoltán
Eszterházy Károly Katolikus Egyetem - Általános Rektrohelyettes
Illés Tamás
Pannonhalmi Főapátság pincészete - marketing- és kereskedelmi vezető
Hagyományőrzés és innováció a Pannonhalmi Főapátság pincészeténél
Középiskolai kéttannyelvű tanulmányait követően idegenforgalmi és vendéglátóipari szakon vett részt főiskolai oktatásban Budapesten, majd Pécsett szerzett mesterfokozatú diplomát közgazdászként. A Pannonhalmi Főapátság kötelékébe a monostor ezredfordulós turisztikai fejlesztései nyomán került 2004-ben, három évvel később pedig az apátsági pincészet marketing- és kereskedelmi vezetőjeként került meghatározásra munkaterületének fókusza.
Miglécz Tamás
Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - projektvezető kutató
Tapasztalatok a szőlők sorközvetése után, a LIFE VineAdapt projekt 4 éves tapasztalatai
Biológus, növényökológus. Tudományos munkája során a sorköztakarásos vizsgálatok mellett foglalkozott élőhelyrehabilitációval, élőhelykezeléssel és magbankökológiával. Fontosnak tartja olyan fenntarthatóságot célzó agroökológiai jógyakorlatok tesztelését, tökéletesítését és terjesztését, melyekkel a mezőgazdasági művelés egyes káros környezeti hatásai mérsékelhetőek, vagy akár meg is szüntethetőek.
Dr. Paolo Antoniali
ITALIANA BIOTECNOLOGIE Srl
Specifikus élesztőfelhasználás az éghajlatváltozás negatív hatásainak ellensúlyozására
1989-ben a mezőgazdasági mesterképzés után a holland multinacionális Gist-brocades (jelenleg DSM) élesztő- és alkoholgyárában kezdett dolgozni. Ezzel egyidejűleg folytatta egyetemi tanulmányait mikrobiológia és ipari biokémia szakirányon.
2006-ban egy borászati ágazatban tevékenykedő vállalatnál kezdett el dolgozni projektmenedzserként azzal a céllal, hogy különböző olasz bortermő területekről származó szőlőből természetes élesztőket válogasson ki; létrehozott egy laboratóriumot a hozzá tartozó kísérleti üzemmel együtt, ahol a folyékony és aktív szárított formában történő előállításuk folyik ezen termékeknek.
2012 óta az Italiana Biotecnologie Srl vezérigazgatója, amely az Esseco csoport (Trecate - Olaszország) egyik vállalata, amely az agrár-élelmiszeripari és agráripari alkalmazásokhoz használt élesztőkkel és baktériumokkal kapcsolatos kutatási és fejlesztési projektekre szakosodott.